Cook Adaları

COOK ADALARI

Cook Adaları ve Olağandışı Manzaralar

Büyük Okyanus'ta 15 küçük adadan oluşan Cook takımadalarının adı, Mauri dilinde Kuki Airan. Adalara ilk gelenler, M Ö 6. yüzyılda Tahiti'den göç eden Polinezyalılar. 16. yüzyıldan itibaren adalara İspanyol gemileri akın etmiş. Cook adını ise 1773-1777 yılları arasında gelen ünlü İngiliz gemici Jarnes Cook'tan almış. Tropikal iklimin hakim olduğu adalar ül­kesi, yağmur sezonunun ardından nisan - kasım ayları arasında seyahat için el­verişli. Adaların sahil şeridi 120 km. 'yi buluyor. Başkenti, Rarotonga atolündeki Avarua kenti.

Yeni Zelanda himayesi altında olan Cook Adaları'nın hiçbir uluslararası güvenlik kuvveti bulunmuyor; sadece ulusal ada polis departmanı bulunmakta.

RAROTONGA

COOK ADALARI HAYATIN MERKEZİ RAROTONGA

En büyük ada Rarotonga güney uçta kalıyor; başkent Avama da bu adada. Bütün idari yönetimin de merkezi, büyük oteller, restoranlar, bankalar ve ha­vaalanı da bu kentte .

Ayrıca çok güzel plajları, dalış noktaları var; yelken ve sörf için elverişli kıyılar da kente yakın mesafelerde. Her 45 da­kikada bir kalkan otobüslerle ada turları da yapılabiliyor.

Rarotonga'dan Air Rarotonga uçuşlarıyla diğer Cook Adaları'nı da ziyaret et­melisiniz, zira gerçekten görülecek çok var.

Örneğin bakir plajları, mercan kayalıkla­rı ve olağandışı kıyı manzaralarıyla Atiu; 60 m. yüksekliğe varan muhteşem uçurumlarla biçimlenmiş mercan kayalıklarıyla Mangaia; mercan duvarlarında şaşırtıcı mağaralarıyla Mauke ve daha niceleri. Masal dünyasında olduğunuzu düşündürecek dokular..

Dalış yapmak isterseniz, yanınıza hiçbir şey almanıza gerek yok, dalış kulüp­lerirıde her şey size veriliyor. Bu kulüplerden üçü başkent Rarotonga'da, diğe­ri de Aitutaki'de. Dalışlar öğleden sonraları yapılıyor, sabah dalışı yok, gece dalışları da çok ender olarak yapılıyor

COOK ADALARI EL SANATLARI

Bir zamanlar ada kültürünün önemli bir parçasıydı tahta heykeller, bunlar genellikle adalar mitolojinin tanrılarını temsil ediyordu.

Avrupalı koleksiyoncuların topladıklarının dışında gü­nümüze bir şey kalmadı, misyonerler hepsini yaktılar. Bugünün sanatkarlarda ahşap heykeller yapıyorlar; ama daha çok günümüze uyarlanmış eserler bunlar. Elsanatları turistler için daha rağbette, özellikle geleneksel dokuma halılar ve Hindistan cevizi liflerinden yapılan rito şapkalar büyük ilgi görüyor. Cook Adaları'nın tipik el işi ise yama işi dediği­miz "Tivaeva"; kadınların el emeği ile yaptıkları Tivaeva'ların özellikle desenleri çok güzel. Bunlar sürekli olarak ada­larda sergileniyorlar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KARS YÖRESEL HALK EDEBİYATI -HALK ŞAİRLERİ VE AŞIKLAR

Idaho Park Ay Kraterleri

Yangon Gezi Rehberi