KARS YÖRESEL HALK EDEBİYATI -HALK ŞAİRLERİ VE AŞIKLAR

YÖRESEL HALK EDEBİYATI

HALK EDEBİYATI


Kars bir sınır kenti olarak birçok kültürün etkileşim alanında kalmış, yöreye çeşitli zamanlarda birçok Türk oymağı yerleşmiştir. Bu nedenle çok zengin ve renkli bir folkloru vardır. Türk oymaklanyla gelen öğeler, yörede yaşanan savaşlar, kıyımlar, doğal olaylar, yaşam koşullan karşısındaki halkın duyguları halk edebi­yatı ürünlerine yansımıştır.
Aşık edebiyatının yörede çok köklü bir geleneği vardır. XV. Yüzyıldan başlaya­rak yetişen pek çok ozan Doğu Anadolu Bölgesinde ve Azerbaycan 'da etkili olmuş­tur. Dede Korkut Hikayeleri günümüzde de yaşamakta, aşık toplantıları,  atışmala­rı, halk öykücülüğü canlılığını korumaktadır. Yörenin Türk oymaklarından değişik renkler taşıyan çok zengin bir ortak ürünler dağarcığı vardır.

Halk Şairleri ve Aşıklar

HALK ŞAİRLERİ

Altay Türklerinin kam, Kırgızların baksı yada bakşi, Oğuzların ozan dedikleri, halk edebiyatının en eski temsilcileri zamanla değişiklik­lere  uğrayarak, Dede  Korkut  hikayelerinde  Korkut  Ata kimliğinde  ortaya  çıkar. Da­ha sonra XV. Yüzyıl ortalarında Anadolu Türk Beylerinin saraylarında ozari-çalgıcı­larķn yerini aşıkların aldığı görülür. Kars'ta aşıklık geleneği tüm özellikleriyle günümüzde de sürmekte ve yörede pek çok halk ozanı yetişmektedir.

Kars'ta, Ramazan 'da ve uzun kış gecelerinde ya da eğlence ve düğünde aşıklar, ustalardan ve kendilerinden deyişler çalıp söyler, halk öykülerini anlatır, atışmalar düzenler, muamma­larla birbirlerini sınarlar. Bu toplantı­larda Dede Korkut Hikayeleri yanında, Aliyar, Cihan Abdullah, Asuman ile Zeycan, Arzu ile Kamber, Kerem ile Aslı, Latifşah , Kiziroğlu, Saraçoğlu, Yara­lı Yusuf gibi  halk  öyküleri  anlatılır, dersler çıkartılır.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ORTAÇAĞ ve OSMANLI DÖNEMİ'NDE EDİRNE

Dünyanın Dördüncü Büyük Adası Madagaskar