KARS KAĞIZMAN İLÇESİNİN TARİHİ YAPILARI,COĞRAFİ,ULAŞIM VE EKONOMİK YAPISI

KAĞIZMAN İLÇESİ

KAĞIZMAN


1534 ' de Kanuni Sultan Süleyman'ın yaptığı İran seferiyle Osmanlı imparatorluğu 'na katılan Kağızman , Kars eyaletine bağlanan 7 livadan biri oldu. 1875 Erzu­rum Vilayet Salnamesine göre Kağızman 'da erkek nüfus olarak 3660 Müslüman ve 1110 gayrimüslim yaşamaktaydı. Bir o kadar da kadın nüfusun olduğu varsayılırsa o yıllar da Kağızman nüfusunun 10 binin üzerinde olduğu ortaya çıkmaktadır. Kurtuluş Savaşı öncesinde Ermeni işgal ve mezalimi altındaki Kağızman, 1 Ekim 1920 'de düşman işgalinden kurtarılarak Kars 'ın ilçelerinden birisi olmuştur.

Coğrafi ve Nüfus Durumu



Kağızman ilçesinin kuzeyinde merkez ilçe ve Selim, merkez ve Selim , doğusunda Digor ve Iğdır 'ın Tuzluca ilçesi, batısında Sarıkamış , gü­neyinde ise Ağrı  merkez ilçesi bulunmaktadır. Aras Vadisindeki bir birikinti kesiti üzerinde yerleşmiş durumdaki Kağızman 1972 km 2'lik bir alana sahiptir. Yüksek­lik farklılıkları ilçe içinde oldukça fazladır. Bu yükseklikler 110 0 -1600 m arasında değişmektedir. Faylar ve kırıklar üzerindeki ilçede bu sebeple depremler zaman za­man yaşanmaktadır. 1997 yılı verilerine göre ilçe merkezinin nüfusu 15.720 kişi, köylerin nüfusu 25 .948 kişi olmak üzere toplam nüfus 41.668 kişidir.

ilçede 64 köyün yanı sıra, ilçe merkezinde 6 da mahallle bulunmaktadır. Bunlar; Şa­hindere, Dereler , Kümbet, Toprakkale, Zuvar ve Haznedar Mahalleleridir.

Ulaşım Durumu


Kağızman , il merkezine 73 km uzaklıktadır. Çevre ile bağlan­tısı yalnız kara yolu ile sağlanan  ilçenin  kara yolları ağı  üzerinde  yer alan  köyleri dışında bütün köy yolları stabilize kaplamadır.

Ekonomik Durumu 

Yüz ölçümünün büyük bir bölümü tarıma elverişsiz arazi niteliğinde olan ilçede , 85.000 dekar sulu , 329.112 dekar susuz olmak üzere toplam 414 .112 dekar tarıma elverişli arazi bulunmaktadır. Kars 'ın diğer ilçelerine göre daha sıcak bir iklime sahip olan  Kağızman 'da sebze  ve  meyvecilik  de  halkın önemli geçim kaynaklarındandır. Diğer ilçelerde olduğu gibi burada da büyükbaş ve küçük­baş hayvancılık ekonominin temelini oluşturmaktadır. Ayrıca ilçede çok zengin tütün yatakları bulunmaktadır.
Tekel Genel Müdürlüğünce işletilen bu maden yatakları ilçe ekonomisin de önemli bir yere sahiptir.

Tarihi Yapıları 

ÇENGİLLİ KİLİSESİ

 Yazılıkaya, Tunçkaya  ( Keçivan  ) Kalesi,  Köroğlu  Kalesi ve  micingirt Kalesi ilçenin tarihi yapıları içerisin de en önemlileridir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KARS YÖRESEL HALK EDEBİYATI -HALK ŞAİRLERİ VE AŞIKLAR

Idaho Park Ay Kraterleri

Yangon Gezi Rehberi