KARS TARİHİNDEN ANEKTODLAR

KARS TARİHİNDEN ANEKTODLAR

KARS TARİHİNDEN ANEKTODLAR

Kars'ta yararlığı görülenleri devlet çeşitli şekillerde  mükafatlandırdı.  Mü­şir Vasıf, Korgenaral Kerim ve Williams Paşa'lara mücevherle süslü birer  altın kılıç ile Mecidiye Madalyaları verildi; üzerinde "Kars Kalesi" resmi bulunan altın, gümüş ve bronz "Kars Madalyası" yaptırılarak, hizmeti  geçenlere  dağıtıl­dı; şehre ve ahalisine "GAZİ" ünvanı ve­rilerek, Mahkeme Siciline yazdırıldı; şe­hir halkı, üç yıl vergi  ve  askerlikten muaf tutuldu; Karadeniz ' de İstanbul-Ba­turu arasında sefere başlayan yeni  va­pura "KARS" adı verildi. Kars ahalisine Sultan Mecid 'in kutlaması ve Vekiller Heyeti'nin teşekkürleri geldi. 
İngiltere Kraliçesi Victoria, Genaral Williams 'a "Kars Baroneti " üvanını verdi.

KARS ZAFERİ

KARS MADALYASI

1855 Kars Zaferi'nin tafsilatını öğ­renen ve Kanadalı General  Williams'ın memleketi olan Ottawa 'nın 25 mil güne­yindeki  Wellington  kasabası halkı, diğer Şehin şahname'den Kars minyatürü adaş kasabalardan  ayırt  edilmek üzere buranın adını değiştirmeyi görüşürken "Kars" adını, şerefle benimsediler. Franızlar Paris'te on bin figüranlı bir açık hava tiyatrosunda General Williams'ın raporlarına göre, "1855 Kars Muharebesi"ni tem­sil ederek, Akdeniz'e çıkmayı gözeten Rusların burada, Türkler tarafından nasıl ye­nildiklerini canlandırdılar.

15 Ekim 1877 günü, Gazi Ahmet Muhtar  Paşa  komutasındaki  ordumuz,  Ala­cağ 'da Rus ordularını bozguna uğrattı ise de devam eden yoğun Rus saldırıları sebebiyle Erzurum'a  doğru: çekildi. 18 Ekim 'de Kars'ı yeniden kuşatan düşman 1 ay sonra 17-18 Kasım 1877 ge­cesi yapılan kanlı bir hü­cum ile şehri işgal etti. Rusya 1856 Arazi Kanunu­na göre Kars'ta "Oblast" (askert vilayet) idaresini kurdu. Toprak mülkiyetini devletleştirdi ve yerli Türkler'in topraklarını ellerinden alarak, yeni göçmenlere verdi.  Ayrıca  Kars'ı  demiryolu  ile Kafkas ulaşım ağına bağladı. 1905 Japon Savaşında yenilen Rusya sıcak denizlere açılmak amacıyla yeniden  Akdeniz  yoluna  döndü.  Kars'ı  "birinci  sınıf  müstahkem yer" yaparak 1908'de demir yolunu Sarıkamış'a kadar ulaştırdı. Aynca Müslüman­lar'dan boşaltılan köylere Ermeni, Rum, Yezidi,  Ukraynalı, Malakan  gibi  çeşitli  etnik ve dinsel gruplar yerleştirildi. Kars şehrinin kuzeyinde yeni bir şehir kuruldu.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KARS YÖRESEL HALK EDEBİYATI -HALK ŞAİRLERİ VE AŞIKLAR

Idaho Park Ay Kraterleri

Yangon Gezi Rehberi