La Palma

La Palma

La Palma Yeşil Ada

Kanarya Adaları'nın en çok yağış alan adası olduğundan La Palma'nın yeşili çok boldur. İlkbahar ve sonbaharda gü­neş ortalama 63 gün bulutların arkasında kalır ve böylelikle bitki örtüsü nemli ortamın keyfini çıkarır. Takımadanın 5. büyük adası olan La Palma, bir baltanın başı şeklindedir. Kapladığı 706 km2'1ik alana yayılmış yükseklik oranı sebebiy­le, dünyanın en dağlık adalardan biri ol­duğu iddia edilir. En yüksek tepesi olan Roque de los Muchachos, 2.426 m yük­sekliğindedir. Takımadanın geri kalan bütün bölgeleri gibi, La Palma da volka­nik bir ada ve volkanları tamamen sönmüş denemez. En son patlama 1971 yılında, siyah lav alanlarının ve kırmızı­ ya çalan kahverengi volkanik kayaların adanın gösterişli yeşilliği ile kontrast ya­pan güneyinde meydana gelmiş. Bir sonraki patlamanın ne zaman olacağına dair bir çok fikir öne sürülmekte.

Ada halkının çoğu temel olarak tarımla uğraşır. Suyun bolluğu üzüm, avokado, muz ve tütün yetiştirmeye imkan sağlar. Tütün, puro yapımında kullanılmakta ve eksperler tarafından Küba'da üretilenlere yakın kalitede olduğu belirtilmekte­dir. La Palma Adası bal üretimiyle de ta­nınmakla birlikte, diğer adalarda olduğu gibi balıkçılık da yerel ekonomide büyük rol oynar.

LA PALMA KUMSALI AZ BİR ADA

Adanın kayalık kıyı şeridi sebebiyle kumsalların az olması, turizm açısından bir gelecek vaad etmemekle birlikte, batı ve doğu kıyılannda çok iyi turistik merkezler bulunmakta.

La Palma Adası uzun yürüyüş turları için mükemmeldir; hafif bir gezintiden en ağır yürüyüş parkurlarına kadar her tercihe hitap eder. Volkanik küllerin böl­gesi Fuencaliente'den gösterişli ve neredeyse tropikal olan Los Tilos'un or­manlarına kadar ada arazisi çeşitlilik gösterir. Daha büyük adaların tesisleri­nin karmaşasından uzak olan adada, rahatlama ve dinlenme imkanı bulunur­ken, La Palma'nın zengin denizaltı ha­yatı dalgıçların ilgisini çeker. Adanın güneyine doğru volkanik alan boyunca yapılacak keşif gezisi, adaya yapılacak ziyaretin en ilgi çekici bölümünü oluştu­racak; yerel şarap ve mutfağın tadına varma fırsatı sağlayacaktır.

La Palma

SANTA CRUZ DE LA PALMA

La Palma'nın Tenerife, Gran Canaria, El Hierro ve İspanya'nın bazı şehirleriyle havayolu bağlantısı bulunuyor. Aynı za­manda Batı Avrupa'nın bazı havaliman­larından buraya charter uçuşlar yapıl­makta. Uçaklar, doğu sahilinde yer alan ve 8 km'lik otoyol ile Santa Cruz de la Palma'ya bağlanan havalimanına iner­ler. Tenerife ve La Gomera'dan kalkan gezi vapurları Santa Cruz de la Palma limanına sefer yaparlar. Adanın çoğu ka­saba ve köyüne otobüsle gidilebilir. An­cak La Palma'nın ücra köşelerini de gezebilmek için bir araç kiralamak daha uygun olur.

Başkent, Santa Cruz de la Palma, yerel halk Guanches tarafından Timibucar olarak adlandırılan koyda yer alır. Bu bölge, İspanya'nın ekonomik ve politik hayatında çok önemli bir role sahipti.

16. yy'da Seville ve Antwerp'den sonra 3. önemli liman konumundaydı. Kasa­banın zenginliği her zaman korsanların dikkatini çekmiş, özellikle 1553 yılında "Tahta Bacak" lakaplı Jean-Paul de Billancourt'un yaptığı vahşi yağma da da­hil olmak üzere birkaç saldırıya uğradı. Ancak, Santa Cruz de la Palma her za­man bu yağmaların üstesinden geldi. Günümüzde adanın başkenti ve önemli bir iletişim merkezi konumunda.

Parque Nacional de la Caldera de Tabu­riente , 1954'te Ulusal Park ünvanına sahip olmuş. Adını, bir dizi kuwetli vol­kanik püskürmeden sonra oluşmuş mu­azzam krater La Caldera de Taburiente'den alır. Bu kraterde yapılacak yürü­yüşlerde, yol doğrudan parka çıkmadı­ğından yürüyüş yapan turistlerin yanla­rına yeterli miktarda su ve atıştırmalık almaları gerekir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KARS YÖRESEL HALK EDEBİYATI -HALK ŞAİRLERİ VE AŞIKLAR

Idaho Park Ay Kraterleri

Yangon Gezi Rehberi