Romulus ve Remus Roma'nın Kuruluşu

Romulus ve Remus

Romulus ve Remus

İtalyan tarihçi Tito Livio tarafından toplanan Roma şehrinin nasıl kurulduğuna dair birçok efsane var. 

Romulus ve Remus efsanesi

Efsaneye göre Truva kahramanı Aeneas'ın (Venüs ve Anchises'in oğlu) Ascanio, Tiber nehrinin sağ yakasında Alba Longa şehrini kurduğunu söylüyor. Aeneas destanlarının çoğu bu yerleşimi barışçıl bir şekilde ele geçirdi. Nimitor kral olduğunda, erkek kardeşi Amulius gücü ele geçirdi ve Nimitor'a boyun eğdi, erkek mirasçılarını öldürdü ve kızı Rhea Silvia'yı Vestal Bakire olmaları için zorladı, böylece tahtın erkek mirasçı olmasını sağlamayacaktı.

Romulus ve Remus

Bununla birlikte, Rhea Silvia ikizleri doğurdu, babası Savaş tanrısı Mars olduğu düşünülen Romulus ve Remus. Amulius kızı hapse attı ve Tiber nehrinde boğularak bebekleri ölümüne kınadı. Ancak, görevden sorumlu hizmetçi onlara acıdı ve ikizleri bir sepete koydu ve onları Tiber Nehri'ne doğru itti. Yedi tepenin bulunduğu alana güvenli bir şekilde taşındılar.
Orada, çocuklar, çoban ve karısı tarafından çoban olarak yetiştirilene kadar Palatine Tepesi'ndeki ininde onu emziren Lupa adlı bir dişi kurt tarafından bulundu. 
Yetişkinler olarak, Romulus ve Remus iki doğal doğuştan liderdi ve bir savaşta Kral Amulius'u öldürdü ve Nimitor'u Alba Longa'nın kralı olarak yeniden görevlendirdi. Kendi yerleşimlerini kurmaya çalışan Romulus, sonunda Roma'yı kurmak için seçtiği yer olan Palatine Tepesi'nin çevresine bir duvar inşa etti.
Yeni şehirleri için mükemmel bir yer ararken, ikizler yedi tepeye (Aventine, Celio, Capitol, Esquiline, Palatine, Quirinal ve Viminal) yürüdüler. Remus, kenti Aventine Tepesi'nde başlatmak isterken, Romulus Palatine Tepesi'ni tercih etti. 
Hangi kardeşin haklı olduğuna karar vermek için, tanrıların neyi tercih ettiğini görmek için kuşların nerede muayene edildiğine bakacaklarını söylediler. Remus altı kuş gördüğünü iddia ederken, kardeşi on iki görmüştü. Romulus daha fazla kuş görmesine rağmen, Remus onları ilk gördüğünü ve bu nedenle kentin Aventine Tepesi üzerine inşa edilmesi gerektiğini savundu. Bu sırada Romulus, Remus'un üstünden atlamaya karar verdiği tepe üzerinde bir duvar inşa etmeye başladı. Erkek kardeşinin eyleminden öfkelenen Romulus onu öldürdü. Efsaneye göre, bu olay MÖ 754'te gerçekleşti.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KARS YÖRESEL HALK EDEBİYATI -HALK ŞAİRLERİ VE AŞIKLAR

Idaho Park Ay Kraterleri

Yangon Gezi Rehberi