Adriyatik Denizi Hakkında

Adriyatik Denizi

adriyatik denizi

Adriyatik Denizi, İtalya Yarımadası'nı Balkan Yarımadası'ndan ayıran bir su kütlesidir. Adriyatik Denizi, Akdeniz'in bir parçasıdır. Batı kıyısı İtalyan, doğu kıyısı çoğunlukla Hırvatistan boyunca uzanıyor, ancak daha az kısmı Slovenya, Bosna Hersek, Karadağ ve Arnavutluk'a ait. Adriyatik'e katılan başlıca nehirler Reno, Po, Adige, Brenta, Piave, Soca (Isonzo), Neretva'dır. Adriyatik Denizi, büyük ölçüde İtalya'nın doğu sahilleri ile Hırvatistan arasında yer almaktadır. Adriyatik kuzeybatıyı yaklaşık 770 km uzunluğunda 40 ° ile 45 ° 45 ′ N. arasında uzanır. Adriyatik denizinin kuzey kısmı çok sığdır ve Istria ile Rimini'nin güneyindeki promonları arasındaki derinlik nadiren 46 metreyi aşıyor. Sibenik ve Ortona arasında, dikkate değer bir alanı derinliği 180 metreyi geçen iyi işaretlenmiş bir çöküntü meydana geliyor.

Korcula adası ve Monte Gargano mahmuzunun kuzey kıyısı arasındaki bir noktadan, sığ su veren bir sırt vardır ve denizde birkaç adacıktan kopmuş bir zincir uzanmaktadır. Denizin en derin kısmı, Monte Gargano'nun doğusunda, Dubrovnik'in güneyinde ve büyük bir havzanın 900 m derinlikte ve Durrës'in batısında yer alır ve bu havzanın güneyinde küçük bir alan 1.460 m'nin altına düşer. Denizin ortalama derinliği 240 m olarak tahmin edilmektedir.

Adriyatik'teki kıyılar ve adalar

adriyatik denizi

Batı kıyısı genellikle düşüktür, kuzeybatıda Po nehrinin çıkıntılı deltasının her iki tarafındaki bataklık ve lagünlerle birleştirilir. Doğu sahili, birçok adayla birlikte genellikle cesur ve kayalıktır. Istrian Yarımadası'nın güneyinde, doğu kıyılarının ada uçağı, Dubrovnik kadar güneyde uzanıyor.

Uzun ve dar olan adalar (anakara sahiline paralel uzanan uzun eksen), Brac (Vidova Gora, 778 m) gibi daha büyük adalar haricinde, aniden birkaç yüz metre yüksekliğe kadar yükselir. ya da Pelješac Yarımadası (St. Ilija, 961 m). Adriyatik'te 66'sının yaşadığı binden fazla ada var. Her iki sahil de popüler turistik yerlerdir ve birçoğu bu denizi dünyanın en güzel halidir. Adriyatik Denizi'nin kuzey kısmına bakan canlı web kamerasına bir göz atın.

Adriyatik Hırvat Kıyısı

Hırvat sahilleri, Adriyatik Denizi'nin doğu kıyısının büyük bir bölümünü oluşturuyor. Istrian Yarımadası (Istra), Kvarner Körfezi ve Dalmaçya (Dalmacija) kıyı kesimlerinden oluşur. Dalmaçya kıyıları kuzeybatıda Rab adası ile güneydoğudaki Hırvatistan sınırındaki Karadağ sınırındaki Privlaka arasında yayılıyor. Hırvat sahilindeki başlıca yerler Pula, Rijeka, Zadar, Sibenik, Split ve Dubrovnik.

Berrak ve kayalık olan ve berrak deniz suyu ile iyi bilinen Hırvat sahil, 66'sının yaşadığı yüzlerce adadan oluşuyor. Kıyı boyunca en popüler adalar Brijuni, Krk, Cres, Losinj, Rab, Pag, Dugi Otok, Kornati, Brac, Hvar, Korcula, Mljet'dir. Cres adası, yakındaki Krk'den biraz daha büyük olan sahil boyunca bulunan en büyük adadır

Hırvat sahilindeki plajlar çoğunlukla çakıllı ve kayalıktır, bazıları ise kumludur. Adriyatik Denizi'ne Hırvat sahilinden katılan Hırvat nehirleri Zrmanja, Krka, Cetina ve Neretva'dır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KARS YÖRESEL HALK EDEBİYATI -HALK ŞAİRLERİ VE AŞIKLAR

Idaho Park Ay Kraterleri

Yangon Gezi Rehberi