Gizemli Tarihi ile Madagaskar

Bilinmeyenleri ile Madagaskar

Madagaskar

Yüzbaşı Misson ve ekibi, 1600'lerin sonunda Madagaskar'daki Libertalia'da ünlü bir korsan bölgesi kurdu. Korsanlar Madagaskar bölgesini çoğunlukla 1774'ten 1824'e kadar sıkladılar.

Merina yöneticileri 1790'lı yıllardan başlayarak adaların çoğu üzerinde kontrol kurdular. 1817'de İngilizler, köle ticaretini kaldırmak için Merina hükümdarıyla bir anlaşma imzaladılar. İngilizler adaya askeri ve mali yardım verdi.

Bu, ülkede İngiliz nüfuzunun artmasına neden oldu.
Kraliyet Donanması'nın Hint Okyanusu'ndaki hakimiyeti ve köle ticaretinin sona ermesiyle Sakalava, Merina'nın gücünü kaybetti. Hıristiyanlığı yasaklayan Kraliçe Ranavalona tarafından kraliyet fermanı yayınlandı.

Bu onun saltanatı sırasında tahmini 150.000 ölü yol açtı. Diğer uluslarla olan ticari faaliyetler durdu ve adalar daha fazla büyüdü. 1883'te, Fransızlar Fransız vatandaşlarından alınan ve daha sonra Franco-Hova Savaşı olarak bilinen malları geri almaya istila etti. Savaş sona erdiğinde, Madagaskar kuzey kıyı bölgelerini Fransızlara sundu.

Madagaskar


İngilizler 1890'da Fransız koruyucusunu kabul etti.
Bir Fransız kuvveti 1895'te indi ve başkente yürüdü. 20 Fransız askeri savaşta öldü ve 6.000'i hastalıktan öldü. Kavga 1896'da sona erdikten sonra, Fransızlar Madagaskar'ı ilhak etti. Kraliyet ailesinin 103 yaşındaki saltanatı Cezayir'e sürgün edildiğinde sona erdi.

Madagaskarlı birlikler II. Dünya Savaşı sırasında Fas, Fransa ve Suriye'de savaştı. Almanya Fransa'yı mağlup ettiğinde, Madagaskar Vichy hükümeti tarafından yönetiliyordu. 1942'de İngiliz birlikleri, Japonları ele geçirmek için Madagaskar'ı işgal etti. 1947'de Fransızlara karşı bir ayaklanma başladı. 1956'da reformlara yol açan mücadelede binlerce kişi öldürüldü.

Madagaskar bağımsızlığa yöneldi. 14 Ekim 1958'de, Madagaskar Cumhuriyeti özerk bir devlet olarak ilan edildi. 1959'da bir anayasa kabul edildi ve 26 Haziran 1960'ta tam bağımsızlık sağlandı.

Madagaskar Yönetim Biçimi

Ülke yarı başkanlık temsilcisi olan demokratik bir cumhuriyettir, ancak devletin başkanı ilan edildi. Başbakan, çok partili bir sistemin hükümet başkanıdır. Hükümetin yürütme yetkisi var. Hükümet, Senato ve Ulusal Meclis'in yasama yetkisi vardır. Bağımsız bir yargı vardır.







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KARS YÖRESEL HALK EDEBİYATI -HALK ŞAİRLERİ VE AŞIKLAR

Idaho Park Ay Kraterleri

Yangon Gezi Rehberi