Polonya Hakkında Herşey

Polonya Hakkında Herşey

polonya

Polonya, Avrupa'nın tam kalbinde ve Doğu ile Batı arasındaki sınırda olduğu bir bölgededir. Ülke içinde dolaşarak her ikisinin de ruhunu elde edebilirsiniz. Yakın Varşova, Avrupa'nın geometrik merkezidir. Polonya, Baltık Denizi'nden 312.685 km2'lik bir alanı kapsayan Tatralara (Karpatlar'ın bir kısmı) kadar uzanır. Bölgesel Avrupa’nın en büyük 9., dünyanın ise 63’ü. Polonya'da oldukça fazla komşu vardır. Almanya'dan Batı'ya, Çek Cumhuriyeti'nden ve Slovakya'dan Güney'e, Ukrayna'dan, Belarus'tan ve Litvanya'dan Doğu'dan ve Rusya'dan Kuzeydoğu'dan. Baltık Denizi ayrıca Danimarka ve İsveç ile deniz sınırı da yaratıyor. Polonya, BM, NATO ve AB üyesidir. Ülke 16 idari bölgeye ayrılmıştır - voyvodalıklar (wojewodztwo). Ülkenin adı muhtemelen, bu bölgede yaşayan en büyük kabilelerden birinin adı olan “ovaların sakinleri Polanie” isminden gelmektedir.
Polonya, çok çeşitli manzaralar sunan Baltık Denizi ve Karpatlar arasında uzanır. Polonya'nın neredeyse% 75'i ovalardan oluşmaktadır. Güney bölgesi dağlıktır, ülkenin kuzeyini ve orta kısmını kaplar. Kuzeyde, küçük post-buzul tepeleri, sayısız gölleri ve yüzlerce kilometre uzunluğunda kano rotaları olan Göller ve Masurian Gölleri bölgeleri vardır. Orta Polonya, büyük bir yeşil ovadır. Güney kesiminde Jurassic yaylaları ve dağ sıraları bulunmaktadır. Polonya'daki en yüksek dağ silsilesi Karkonosze, Beskidy ve Tatras (en yüksek tepe, deniz seviyesinden 2499 m yükseklikte bulunan Rysy'dir). Polonya'daki en uzun nehir, güneyden Orta Polonya'ya ve Baltık Denizi'ne doğru 1047 km boyunca akan Vistül'dür.

Polonya Konuşma Dili



Lehçe Slav dilidir ve Batı Slav dilleri grubuna aittir (Çekçe ve Slovakça ile birlikte). Hint-Avrupa dil grubundan gelmektedir. Birçok dilbilgisi kuralına sahip en zor dillerden biri ve daha da fazla istisna olmak gibi görünüyor… Telaffuz yabancıların kırması çok zor bir durum. Ama Polonyalılar için bile, chrząszcz veya rzeszowszczyzna gibi kelimeler kolay değil… Ama Polonya dili öğrenmeye değer - yaklaşık 50 milyon insan tarafından konuşuluyor!

Polonya Nüfusu

polonya
Nüfus Polonya, yaklaşık 40 milyon insanın yaşadığı bölgedir ve bu onu Avrupa’nın ve dünyanın 29’uncu en kalabalık ülkesi yapmaktadır. Geçmiş tarihinin aksine, bugün çok homojen bir ülke -% 96'dan fazla kişi Polonya. Etnik azınlıklar nüfusun% 3,6'sıdır (II. Dünya Savaşı'ndan önce nüfusun% 35'i!). Bunlar arasında en büyük gruplar Almanlar (yaklaşık 150 bin kişi), Beyaz Rusya ve Ukraynalılar. Bu homojenliğin nedeni, Polonya'nın trajik 20. yüzyıl tarihidir. II. Dünya Savaşı sırasında savaş alanında yaklaşık 6 milyon insan öldürüldü veya imha edildi. Yalta'daki konferanstan sonra (1945) Polonya'nın sınırları işaretlendi. Sonuç olarak, ülke topraklarının yaklaşık% 20'sini II. Dünya Savaşı'ndan önce ve aynı zamanda 6,5 ​​milyon insanı kaybetti. Yeniden yerleşim ve komünist rejim altında göç, nüfusu 1,7 milyon azalttı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KARS YÖRESEL HALK EDEBİYATI -HALK ŞAİRLERİ VE AŞIKLAR

Idaho Park Ay Kraterleri

Yangon Gezi Rehberi