Sudbury Krateri

Sudbury Krater Fiziki Konumu

Dinazorların, nükleer kışların ve güçlü tsunamilerin kitlesel yok oluşlarını hatırlayalım. Bunlar ve diğer felaketler genellikle düşen göktaşlara yatırılıyor. Ancak, birkaç yıl önce, bir gezegenin gök cisimiyle çarpışması saf bir fantezi olarak kabul edildi. Teorinin muhalifleri daha sonra çok şaşırdılar. İlk uydu buluşundan sonra, görüntüler oldukça farklı boyutlarda düzinelerce krater gösterdi. Gezegenimiz tam anlamıyla birçok yıkıcı felaketin delilleri olan göktaşı kraterleri ile kesişiyor. Bazı kraterlerin çapı on metre sayılırken diğeri yüzlerce kilometre büyüklüğündedir. Sadece milyonlarca yıl önce meydana gelen kozmik felaketlerin telafi edilemeyen sonuçlarının ne olduğunu varsayabiliriz.

Sudbury Krateri


Kanada, Ontario'da, gezegenin Sudbury olarak bilinen en büyük darbe kraterlerinden biri var. Kraterin çapı yaklaşık 250 km'dir, bu nedenle majesteleri sadece bir uydu tarafından çekilen görüntüleri izlerken tam anlamıyla değerlendirebilirsiniz. Kraterin eliptik şekli vardır. Havzanın bir kısmı yaklaşık 8 km çapında bir göl ile doldurulur. Göktaşı kraterinin ölçeği şaşırtıcıdır, yaklaşık 65 km uzunluğunda ve 25 km genişliğindedir. Yapının derinliği yaklaşık 14 km'dir.

Sudbury Krateri Yapısı


Krater 1.85 milyar yaşında. Yapı, Dünya'nın çarpışması ve 10 km çapında bir kuyruklu yıldız veya bir asteroit sonucunda oluşmuştur. Geçen yüzyılın 70'li yıllarına kadar, krater kökenli etki teorisi kuşkuyla değildi. Bundan birkaç on yıl önce, bir grup araştırmacı felaket anında Sudbury'nin alt alanı volkanik olarak aktif olduğunu öğrendi. Darbeli kraterlerin ve volkanik yapıların benzerliği, süreci incelemekte her zaman zorlaşır.

Sudbury Krateri


Bununla birlikte, bilim adamlarının çoğunluğu Sudbury yapısının meteoritik kökene abone olur. Şimdilik, bu bölge yalnızca bir araştırma için değil aynı zamanda bir endüstri için büyük ilgi uyandırıyor. Çevrede büyük nikel ve bakır yatakları keşfedildi. Bugün, Sudbury'deki nikel üretimi dünya toplamının yaklaşık% 10'u. Son yüz yılda bir çok maden şirketi açıldı. Bir sanayi bölgesinde 160 000'den fazla insan sürekli olarak yaşıyor. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KARS YÖRESEL HALK EDEBİYATI -HALK ŞAİRLERİ VE AŞIKLAR

Idaho Park Ay Kraterleri

Yangon Gezi Rehberi