MESCİD-İ ŞAH

MESCİD-İ ŞAH KONUMU

İran'da, 16. yüzyılda patlayan ve Pers İmparatorluğunun görkemli başkenti olan eski İsfahan şehrinde benzersiz dini anıt. Şehrin son günlerinde İmam Camii, etkileyici büyüklüğü ve kendine özgü güzelliği ile dört yüzyıl boyunca inşa edilmiştir. Caminin yüksekliği 52 metredir. 1638'de kuruluşundan bu yana, şehrin en yüksek binasıdır. Binanın genel alanı yaklaşık 20.000 metrekare olup camiyi çok görkemli kılıyor.

MESCİD-İ ŞAH



Caminin benzersiz özelliği sadece etkileyici boyutları değil aynı zamanda kendine has akustik özellikleri. Cami'nin karşı köşelerinde iki kişi oturduğunda birbirlerini zahmetsizce fısıldıyor duyacaklardır. Caminin yanında, dini etkinlikler için kullanılan güzel meydan da var. Deneyimli turistler, dünyanın en güzel camilerinden biri olduğunu düşünüyorlar. Orijinal manzara tasarımı ve rekreasyon alanlarının yanı sıra camide önünde meydanın üzerinde birçok ilginç şey keşfedebilirsiniz.

MESCİD-İ ŞAH YAPISI


İşte esnaf ve şeker tacirlerinin dükkanları. Turistler güzel arabalı vagonlarla kare boyunca dolaşırlar. İsfahan sakinleri için İmam Camii sadece dini bir yer değil aynı zamanda gerçek bir ulusal simge niteliğindedir. Diğer dini nesnelerin aksine, İmam Camii çok samimi ve sakin bir atmosfere sahiptir. Hiçbir turist yabancı gibi hissetmeyecektir. Caminin iç mekanını ziyaret ettiğinizde eşsiz akustiğini kesinlikle takdir etmelisiniz. 

MESCİD-İ ŞAH



Safevî devri mimari eserlerinin ve İran camilerinin en güzellerinden biridir. Mescid-i İmâm, Mescid-i Sultânî-i Cedîd ve Câmi-i Abbâsî isimleriyle de tanınır. Caminin bânisi Şah I. Abbas Safevî’nin İsfahan’ı yeniden imar etme faaliyeti çerçevesinde, 1021’de (1612) tamamlanan Meydân-ı Şâh’ın güneyinde bulunan Mescid-i Şâh’ın yapımına aynı yıl başlanmış, Şah Safî döneminde 1040’lı (1630-31) yıllarda tamamlanmıştır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KARS YÖRESEL HALK EDEBİYATI -HALK ŞAİRLERİ VE AŞIKLAR

Idaho Park Ay Kraterleri

Yangon Gezi Rehberi