Volkan Ilopango

Volkan Ilopango Konumu


Başkent El Salvador, ünlü Ilopango yanardağının yakınında bulunmaktadır. Tarih boyunca iki kez patladı. M.Ö. 5. yüzyılda meydana gelen ilk patlama en güçlü ve yıkıcıydı. İlk yıkıcı patlamadan sonra, batı ve orta El Salvador'un bütün toprakları yakıldı. Kalın bir kül tabakasıyla kaplandı.

Volkan Ilopango


Daha sonra, MS 535-536'da, 2.000 yıldaki en ciddi küresel soğutma Kuzey Yarımküre'de gözlenmiştir. Araştırmacılar, volkanik patlamanın bir sebep olabileceğini düşünüyorlar. Eleman birkaç antik Maya kentini yok etti ve eski Uygarlık temsilcilerini Guatemala'nın kuzeyinde daha güvenli bölgelerden kaçmaya zorladı. Halen, büyük kalderalar, 1500 yıldan daha önce meydana gelen en güçlü patlamayı hatırlatıyor. Bu kaseler şimdi inanılmaz derecede güzel bir gölle dolduruluyor. Gölün kıyıları yoğun bitki örtüsü ile kaplıdır.

Volkan Ilopango Yapısı


Son patlama 1880'deydi. Geniş çaplıydı; lav akışı 450 metreye kadar yukarıya doğru yönlendirildi. Varoluşunu güçlü bir yanardağa borçlu olduğu ana doğal cazibe, Lake Ilopango. Yaklaşık 11 km uzunluğunda ve yaklaşık 8 km genişliğinde büyük bir kaseden yapılmıştır. Bu şaşırtıcı manzaralı noktalar yalnızca doğa severler için değil aynı zamanda aşırı sporu sevenleri de cezbedecek. Pitoresk gölü uzakta değil, son birkaç yıldır yıllık havaalanı gösterisi için mekan olan Salvador havaalanı var.

Volkan Ilopango


Caldera bazen yaygın üretilen, (doğrudan patlama ile ilgili bitki yaşamının radyokarbon tarihleme dayanarak) 410 ve 535 AD arasında en son çöktü piroklastik akışlarını ve harap Maya şehirleri . Patlama yaklaşık 25 km üretilen 3 arasında (6.0 cu mil) Yanardağın (kadar 20 kez Dağı Helens 1980 püskürmesi böylece (VEI) üzerinde 6 reytinge) Volkan patlama indeksi .

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KARS YÖRESEL HALK EDEBİYATI -HALK ŞAİRLERİ VE AŞIKLAR

Idaho Park Ay Kraterleri

Yangon Gezi Rehberi