Fes, Fas

Fes

Fes Hakkında

Fes, dünyanın en görkemli şehir müzelerinden ve egzotik bir ortaçağ labirentinden biridir - gizemli, büyüleyici ve bazen ezici. Bebeklerden (kapılardan) Fez el-Bali'ye geçmek, bir zaman sıçramasına girmek gibidir, sadece 8. yüzyılda olduğunuzu hatırlatmak için neredeyse her çatıya monte edilen çok sayıda uydu çanağı. Kissaria'nın sazdan çatılarından (kapalı pazarlar) akan güneş ışığı milleri tarafından aydınlatılan kalabalık pasajlarda manevra yaparken, "Balek!" Aşırı "katırları iten eşek sürücülerinden (" dikkat et! ") - yerliler barikatı, bakırcılar çekiçleme ve şehir çapında dua çağrısı olan muezzin ile örtüşen - aromatik baharatların, sertleşen deri ve sigara ızgaralarının güçlü kokularıyla harmanlanıyor inanılmaz bir duyusal deneyim için asla unutmayacaksınız.

Bab Boujeloud, Fes

1913 yılında Fransız himayesinde Fas komutanı General Hubert Lyautey tarafından inşa edilen bu Mağribi tarzı kapı, medyanın geri kalanından 1.000 yıl daha genç. Fez el-Bali'ye ana ve en güzel giriş noktası olarak kabul edilir. Fez el-Djedid'e bakan taraf, çiçeklerle ve hatlarla boyanmış mavi seramik karolarla kaplıdır; iç yeşil, yoruma göre İslam'ın ya da barışın resmi rengidir.

Endülüs Camii, Fes

Endülüs Camii, Fes

Bu cami MS 859'da, iki yıl önce miras kalan aile servetiyle nehrin diğer tarafında Kairaouine Camii'ni kuran Fatima el-Fihri'nin kız kardeşi Mariam tarafından yaptırılmıştır. Kapı, 12. yüzyılda Almohads tarafından inşa edilmiştir. Kuzey girişindeki büyük oyma kapılar, kubbeli Zenet minaresi ve Musée Nejjarine'dekilere çarpıcı bir benzerlik gösteren saçaklardaki ayrıntılı sedir ağacı oymaları, caminin kendisi küçük yükseklik, dışarıdan incelemek zor hale getirir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KARS YÖRESEL HALK EDEBİYATI -HALK ŞAİRLERİ VE AŞIKLAR

Idaho Park Ay Kraterleri

Yangon Gezi Rehberi