Hathor Tapınağı, Mısır

Hathor Tapınağı

Hathor Tapınağı

Dendera Hathor sevgi, güzellik, müzik ve doğum tanrıçasıydı. Sık sık bir inek olarak tasvir edildi ve Mısır tarihinin sonraki dönemlerinde Isis ile senkronize edildi. Edfu Horus'la evlendi ve iki tapınak, yaklaşık iki hafta süren, Hathor heykelinin ilahi evliliği anmak için Edfu'ya doğru yola çıktığı yıllık bir festivali kutladı. Bu tapınak MÖ 4. yüzyıl ile MS 1. yüzyıl arasında inşa edilmiştir.

Tapınak arazisine taş portallardan girerken, tapınak cephesinin bir sıra Hathor başlı sütun (başkentleri tanrıçanın yüzünün kabartmalarıyla oyulmuş) ve süslü bir ekran duvarı ile dramatik bir görünümü var. Tapınağın dış kısmı, firavun sahneleri ve tanrıçalar tarafından emzirilen tanrılar ve çeşitli tanrılara teklifler veren firavun ile kabartma oyulmuştur.

Portal, hepsi Hathor kafalı başkentleri olan 24 uzun sütundan (cephe sütunları dahil) oluşan dış hipostil salonuna gider. Tavan oyulmuş ve gece gökyüzünün bir tasviri ile boyanmıştır. Sütunların kendisi, tanrılara teklifler veren ve karşılığında nimetlerini alan firavun sahneleri ile yoğun bir şekilde dekore edilmiştir. Bu çok kalabalık korku boşluğu (boşluk korkusu) Greko-Romen dönemi için tipiktir.

Hathor Tapınağı

Hathor Tapınağı Gezisi

Bir sonraki oda altı sütunlu iç hipostil salon. Bu salonu altı küçük oda açmaktadır. Bu odalar, içlerinde neler olup bittiğini veya daha büyük olasılıkla içlerinde ne saklandığını gösteren farklı sahnelerle dekore edilmiştir. Soldaki ilk oda en ilginç olanı. Laboratuvar olarak bilinen ritüel parfüm ve esansların hazırlandığı yerdir. Diğer odalar arasında bir hasat odası, libations odası ve değerli metaller içeren mücevher ve kutular oymalarıyla gösterilen hazine bulunmaktadır.

Salon, Hathor'a günlük tekliflerin çoğunun yerleştirileceği ilk girişe götürür. Hediyeler her türlü yiyecek ve içeceği içeriyordu: ekmekler, taze sebzeler, et ve kümes hayvanları eklemleri, bira ve şarap.

İkinci giriş, ilki kutsal alan ile tapınağın geri kalanı arasında bir geçiş alanı olarak izler. Tapınak, tapınaktaki en kutsal yerdi ve antik çağda, muhtemelen yaldızlı ya da tamamen altından yapılmış tanrıçanın kutsal imgesini içeren bir naos (tapınak) destekleyen bir sunak ve bir kaide olurdu. Koridoru çevreleyen bir koridor vardır ve birkaç şapel de kapalıdır. En iyi şapel, mabedin hemen arkasındaki şapeldir, çünkü merdivenle ulaşılan yükseltilmiş bir tapınak içerir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KARS YÖRESEL HALK EDEBİYATI -HALK ŞAİRLERİ VE AŞIKLAR

Idaho Park Ay Kraterleri

Yangon Gezi Rehberi