Mısır ve Kahire

Mısır

Mısır

En azını söylemek gerekirse, Mısır tapınaklar açısından zengindir: yükselen lotus tomurcuk sütunları, hassas oymalar ile bağlanmış muazzam taş portallar, ayrıntılı yeraltı mezarları, rüzgârlı çöl manastırları ve zengin bir şekilde dekore edilmiş camiler. Ancak bu manzaralar kadar olağanüstü, muhtemelen eve döndükten sonra hafızanıza yaslanacak şeyler olmayacaklar. Mısır'daki yaşam ritmi - Akdeniz'in İskenderiye hissinden Kahire'nin elektrik temposuna, çöl köylerinin zamansızlığına kadar - unutulmaz. Gün geçtikçe küçülen ve homojenleşen bir dünyada, birkaç cep dışında Mısır, ziyaretçileri için değil, sakinleri için var olan bir yer. Gerçek olan bu. Bir ziyaretçi olarak Mısır'ı nasıl barındıracağınızı öğrenmeniz ve 5.000 yıllık ivme ile Mısır'ın sizi karşılayacağını ummamanız gerekecek.

Kahire, Mısır

İlk izlenimde, bu şehrin destansı ölçeğini yaklaşık 15 milyon - veya 14 veya 16; kimse gerçekten bilmiyor - bu her yöne yayılıyor. Trafik, insanlar, Kahire'nin kaotik ritmi, bu izlenimi pekiştirecek ve sizi bunaltmakla tehdit edecek. Bu yüzden acele etmeyin, bir kafede nane çayı üzerinde rahatlayın ya da sessiz arka sokaklarda dolaşın ve farklı bir dünya size açıklanacak. Kahire birçok yönden, içinde bulundukları şehirden çok daha küçük ve daha samimi hisseden küçük ilçeler ve topluluklarla dolu, meşhur büyümüş bir köydür.

Kahire, Mısır

Kahire Hakkında

Mısır'daki diğer pek çok şey gibi, Kahire'nin cazibesi de tarihinin bir ürünü, ilçeler ve topluluklar ağı, binlerce yıl boyunca farklı gruplar tarafından fethedilip fethedilmenin fiziksel kalıntıları. Şehir, firavunlardan beklediğiniz gibi gerçekten başlamadı; kendilerini yakın zamanda Kahire'nin dışa dönük kentsel yayılımının üstesinden gelen bölgeler olan Memphis ve Heliopolis'e katıldılar. Nil'in batı yakasındaki Giza'daki Piramitler, Kahire'nin kökenlerini aramak için gözü yanıltır çünkü bu her zaman bir doğu bankası şehri olmuştur. Sadece 1960'lardan beri şehir nehirden daha hızlı hareket etti, bankalara sıçradı ve batı kıyısındaki sonsuz modern banliyölerde çizim yaptı.

Hayır, Kahire'nin tarihi, bir zamanlar Nil'i Kızıldeniz'e bağlayan eski bir kanalın ağzında Babylon olarak adlandırılan - şimdi Eski veya Kıpti Kahire olarak adlandırılan - Roma ticaret karakoluyla başlar. Ancak, eski Kahire'nin hemen kuzeyindeki Fustat'ta kamplarıyla bugün tanıdığımız şehri kurdukları söylenebilen 7. yüzyıl adında Arap işgalcilerdi. Büyük liderleri Amr Ibn al-As altında Araplar, Yunanlılar, Persler ve Romalılar tarafından işgal edilmiş olan bir ülkeyi devraldı. Ve Amr'nın fethini takip eden binyılda, şehir Fatimidler (969-1171), Ayyubidler (1171-1250), Memlükler (1250-1517), Osmanlılar (1517–1798) tarafından yönetildi ve daha sonra 1952 devrimine kadar 150 yıllık Fransız ve İngiliz sömürge yönetimi nihayet Mısır'ın eline güç verdi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KARS YÖRESEL HALK EDEBİYATI -HALK ŞAİRLERİ VE AŞIKLAR

Idaho Park Ay Kraterleri

Yangon Gezi Rehberi