Katalonya, Valensiya ve Costa Blanca, İspanya

Katalonya, İspanya

Katalonya, Valensiya ve Costa Blanca

Akdeniz'in Fransız sınırından Alicante'nin altındaki Cabo Cervera'ya kadar olan uzun eğrisi, ülkenin ikinci ve üçüncü en büyük şehirleriyle (sırasıyla Barselona ve Valensiya) Katalonya ve Valensiya'nın iki özerk topluluğunu kapsıyor. İki açıdan rakipler, iki topluluk onları İspanya'nın geri kalanından ayıran bir dili, tarihi ve kültürü paylaşıyor.

Girona, Kuzey Katalonya'nın cazibe merkezlerine - Pireneler, La Garrotxa'nın volkanik bölgesi ve engebeli Costa Brava plajlarına açılan kapıdır. Kuzey Katalonya, Empordà çiftlik ülkesinin yumuşak, yeşil tepeleri ve Pirenelerin doğu ucundaki Alberes dağ silsilesi için unutulmaz bir yerdir. Peyzajın karşısında, şaşkın taş çatılar ve kalelere benzeyen kare kuleleri olan masiler (çiftlik evleri) vardır. En küçük köyde bile köylülerin akşam paseolarını (yürüyüş) aldıkları kilise, kemerli kare ve rambla vardır.

Salvador Dalí’nin Costa Brava ile derin bağlantısı Figueres'teki Teatre-Museu Dalí’ye yerleşti: altındaki kript içine gömüldü. Eşi Gala, eski evinde, Púbol'daki bir kalede gömüldü. Cadaqués'in kuzeyindeki Port Lligat Körfezi'ndeki yazlık evi, artık hayatının ve çalışmalarının müzesi.

Valensiya İspanya

Valensiya Hakkında

Valensiya eyaleti, 13. yüzyılda Jaume I tarafından fethedildiğinde, Katalonya'nın ortaçağ Akdeniz imparatorluğu olan Aragon Krallığı'na dahil edildi. Katalonya ile birlikte, Valensiya 5. yüzyılda birleşik İspanyol devletinin bir parçası oldu, ancak ayrı kültürel ve dilsel kimliğinin savunucuları hala yüzyıllar boyunca Katalan hakimiyetine kızdılar. Katalan dili, Katalonya'nın bir şehri ve ili olan Tarragona'da hakim olmakla birlikte, Katalanın bir lehçesi olan Valenciano, Valensiya eyaletlerindeki sokak tabelalarında konuşulmakta ve kullanılmaktadır.

Verimli, sulu kıyı ovaları esas olarak manzaraya ve havaya kokuya renk veren narenciye ve sebze yetiştiriciliğine adanmıştır. Kurak dağlar yemyeşil sahile keskin bir zemin oluşturur. Yıllar boyunca bu kıyılar Fenike, Yunan, Kartaca ve Roma ziyaretçilerini eğlendirdi; Romalılar birkaç yüzyıl kaldı ve arkeolojik kalıntıları kıyı boyunca, özellikle de MÖ 218 yılına kadar Roma'nın İspanyol imparatorluğunun başkenti Tarragona'da bıraktı. Ancak Roma'nın egemenliği tartışmasız gitmedi; en ciddi zorluk Kuzey Afrika Kartacalılarından geldi. M.Ö. 264 ve 146 yılları arasında bu topraklarda savaşan üç Punic Savaşı, Kartacalı general Hannibal'ın itibarını oluşturdu.

Antik çağların ilgisini çeken kıyı tarım arazileri ve plajlar günümüzde turistleri çağırıyor, ancak bazı kısımlarda "kitle turizmi" tatil köyleri kıyıyı gölgeledi. Bununla birlikte, iç kesimlerde yerel kültür sağlam kalır. Engebeli ve güzel bölge, bazıları İspanya'nın 11. yüzyıl ulusal kahramanı El Cid'in adını taşıyan ve yaklaşık 900 yıl önce Moors'a karşı yaptığı savaşları anan küçük müstahkem kasabalarla kaplıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KARS YÖRESEL HALK EDEBİYATI -HALK ŞAİRLERİ VE AŞIKLAR

Idaho Park Ay Kraterleri

Yangon Gezi Rehberi