Zermatt ve Matterhorn Tarihi

Zermatt


Zermatt


Zermatt, Alpler boyunca bir dağcılık ve kayak merkezi olarak ünlüdür. 19. yüzyılın ortalarına kadar, ağırlıklı olarak bir tarım topluluğuydu. Kasaba, yüzyılın ortalarında İngiliz dağcılar, özellikle de Matterhorn'un fethi köyü ünlü yapan Edward Whymper tarafından "keşfedildi".


Matterhorn, fethedilen son dağ dağlarından biriydi (1865'te) ve zirveye ulaşan ilk sefer, inişten sağ kurtulan 7 dağcının sadece 3'ü ile dramatik bir şekilde sona erdi. Hikaye Matterhorn Müzesi'nde anlatılıyor.


Matterhorn'un 1865'teki ilk muzaffer ve trajik yükselişini, köyü çevreleyen dağlarda bir acele izledi ve birçok turistik tesisin inşasına yol açtı.


Zermatt'ın adı ve Matterhorn'un adı, vadideki dağ çayırlarından veya Matten'den (Almanca) gelmektedir. İsim önce Zur Matte ("çayırda") olarak ortaya çıktı ve daha sonra Zermatt oldu. Bir haritada 1495'e veya bir metinde 1545'e kadar görünmüyor, ancak çok daha önce kullanılmış olabilir.


Praborno veya Prato Borno, Zermatt'ın eski isimleridir; eski haritalarda on üçüncü yüzyıl gibi erken bir tarihte görünürler. Aosta Vadisi'nden Fransızca konuşan insanlar, bu adı yaklaşık 1860 yılına kadar Praborne veya Praborgne şeklinde kullandılar. Praborno'dan Zermatt'a yapılan bu değişimin nedeni, Romantizm konuşan halkın yavaş yavaş Almanca konuşan sömürgecilerle yer değiştirmesine bağlanıyor.


Zermatt Coğrafyası

Zermatt


Zermatt, İsviçre'deki Valais kantonunun Almanca konuşulan bölümünde Visp ilçesinde bir belediyedir. Yaklaşık 5.800 kişilik bir nüfusa sahiptir.


Köy, İsviçre'nin en yüksek zirvelerinin eteklerinde, 1,620m (5,315ft) rakımda Mattertal'ın sonunda yer almaktadır. İtalya'ya giden 3.300 metre yüksekliğindeki Theodul Geçidi'nden yaklaşık 10 km (6 mil) uzaklıktadır.


Zermatt köyü, büyük Rhone Vadisi'nin yan dallarından biri olan Matter Vadisi'nin (Almanca: Mattertal) güney ucunda yer almaktadır. Köy neredeyse tamamen Pennine Alpleri'nin yüksek dağları ile çevrilidir. Bunların arasında, İsviçre'nin deniz seviyesinden 4.634 metre yükseklikte en yüksek zirvesi olan Monte Rosa (veya Dufourspitze) bulunur. Onu Dom (4,545 metre), Lyskamm (4,527 metre), Weisshorn (4,505 metre) ve Matterhorn (4,478 metre) izlemektedir. Alpin dört binlinin çoğu Zermatt çevresinde veya komşu vadilerde bulunur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KARS YÖRESEL HALK EDEBİYATI -HALK ŞAİRLERİ VE AŞIKLAR

Idaho Park Ay Kraterleri

Yangon Gezi Rehberi